food
Na talerzach Polakow coraz czesciej zastepuje ziemniaki. Zbija cholesterol wpywa na cisnienie
Jest produktem sprawdzajacym sie w roznych daniach - w zupach gulaszach kotletach...
Soczewica znana i ceniona była już w starożytności. W Polsce i wielu innych krajach świata od kilku lat na talerzach pojawia się zdecydowanie częściej, a to za sprawą wysokich walorów odżywczych, smakowych i leczniczych. Poza kwasem foliowym znajdziemy w niej też inne witaminy z grupy B, w tym tiaminę czy niacynę, a także potas, magnez, wapń czy cynk. Wykazano, że Jakie jeszcze plusy wynikają z włączenia soczewicy do diety i np. zastąpienia nią tak lubianych przez nas ziemniaków czy ryżu? Badacze odkryli, że Zastąpienie połowy porcji ryżu soczewicą powodowało spadek stężenia glukozy o 20 proc., zaś zastąpienie ziemniaków soczewicą doprowadziło nawet do 35-procentowego spadku. Co również jest ważną zaletą soczewicy - Nasiona soczewicy występują w różnych kolorach, w zależności od odmiany i składu okrywy nasiennej. Najpopularniejszą i najczęściej wykorzystywaną odmianą jest soczewica czerwona (jest świetnym składnikiem choćby zup). Dziś jednak o tej zielonej, która znajduje się w trójce tych, po które sięga się najchętniej. Co warto wiedzieć o soczewicy zielonej? Choć jest określana jako zielona, ma delikatnie błyszczącą powierzchnię w kolorze zielono-brązowym. , co sprawia, że po ugotowaniu zachowuje swoją strukturę i nie rozpada się. Jest często stosowana w daniach takich jak curry, sałatki i pasztety roślinne, podczas gdy soczewica czerwona, o delikatniejszym smaku i bardziej jednolitej teksturze, stanowi popularny składnik zup, kremów czy dań jednogarnkowych. Jednak zielona pod względem właściwości nie pozostaje daleko w tyle. Wskazuje się, że To oznacza, że powoduje wolniejsze i bardziej stabilne podnoszenie poziomu cukru we krwi. Jest to korzystne dla osób z cukrzycą lub dla tych, którzy chcą kontrolować poziom cukru we krwi. Ale to niejedyna jej zaleta - i soczewicy w ogóle. Przede wszystkim rozchodzi się o białko (u osób na diecie roślinnej, np. wegan i wegetarian, jest jego dobrym źródłem), błonnik, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, kwas foliowy, miedź i mangan. Możesz wybrać soczewicę zieloną, możesz wybrać czerwoną czy czarną - w każdej znajdziesz składniki, które organizmowi należy regularnie dostarczać. Jak już wspomnieliśmy, soczewica posiada właściwości przeciwnowotworowe, przyczynia się do obniżenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych takich jak nadciśnienie tętnicze czy choroba wieńcowa, a także ryzyka stłuszczeniowej choroby wątroby. Są też plusy dla sylwetki, bo może wspomagać proces odchudzania. Soczewica, z racji wysokiej zawartości kwasu foliowego, Soczewica czerwona łatwo się rozgotowuje, zielona - nie. Dlatego tę pierwszą lepiej wykorzystać jako składnik kotletów, past kanapkowych czy pasztetów.
PREV NEWSMiliardy czastek plastiku w jednej filizance. Naukowcy odkryli je w takiej herbacie
NEXT NEWSZastapi ziemniaki ryz i makaron. Obniza poziom glukozy zbija cholesterol
Pyszny kremowy sernik na kruchym ciescie. Przepis na Harataniec
Ciasto zachwyca za kazdym razem tak samo. Trudno sie dziwic kremowy sernik na kruchym ciescie nie dosc ze pieknie prezentuje sie na talerzyku to jeszcze wybornie smakuje. Oto przepis na Harataniec. Z pewnoscia zachwyci gosci.
Sposob na uzupenienie wapnia i zelaza. Opozni tez starzenie i pomoze schudnac
Szarat wyniosy zwany inaczej amarantusem by uprawiany na nasiona juz 4 tysiace lat...
Zmagasz sie z wysokim poziomem cukru Naukowcy To superwarzywo ktore zbija glikemie
Najnowsze badania dowodza ze popularne warzywo czesto stosowane w kuchni moze stac...
Rumunskie paczki sa wyjatkowe. To nie tylko swietny smak ale i ciekawa konstrukcja na talerzu
W zaleznosci od kraju paczki moga sie roznic nie tylko ksztatem ale i uzytymi skadnikami rodzajem nadzienia czy wierzchnia posypka. Ciekawa alternatywa dla klasycznych polskich paczkow sa akocie z Rumunii ktore nazywaja sie papanasi. Z czego przygotowuje sie takie paczki jak wygladaja i czy mozna zrobic je w domu
Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami. Szybki sposob na pyszny obiad
Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami zaskoczy naszych domownikow Ten obiad jest naprawde pyszny i oferuje wspaniae doznania Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami to uniwersalne danie ktore cieszy sie ogromna popularnoscia.
Przepis na nalesniki z 1860 roku. Wychodza puszyste i doskonae w smaku
Kuchnia XIX-wiecznej Polski obfituje w wyjatkowe przepisy ktore do dzis zachwycaja smakiem i pomysowoscia. Jednym z nich jest receptura na nalesniki autorstwa Lucyny Cwierczakiewiczowej pochodzaca z jej kultowej ksiazki "365 obiadow" wydanej w 1860 roku. Ten wyjatkowy przepis rozni sie od wspoczesnych wersji jednym kluczowym skadnikiem ktory wpywa nie tylko na ich delikatnosc ale i tez smak.