Blogs
Home/food/Maja wiecej potasu niz pomidory i banany. Jedz z mysla o sercu

food

Maja wiecej potasu niz pomidory i banany. Jedz z mysla o sercu

Pomidory i banany. Te dwa produkty przez wiele osob sa wskazywane jako najlepsze zroda...

December 27, 2024 | food

Potas jest jednym z ważniejszych pierwiastków w organizmie. Odgrywa kilka istotnych ról. , jest ważny dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego oraz mięśni (w tym również mięśnia sercowego) i niezbędny do prawidłowego spalania węglowodanów i białek. Zarówno jego niedobór, jak i nadmiar mogą być przyczyną zaburzeń rytmu serca. Aby pokryć zapotrzebowanie organizmu na potas, należy stosować dietę urozmaiconą, bogatą w produkty mleczne, warzywa, owoce i produkty zbożowe. 100 g porcji to ponad 440 mg tego pierwiastka. Poza tym często sięga się po pomidory i banany. Jednak wcale nie są to najlepsze dostępne źródła potasu. Co ma więcej potasu? Awokado jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które działają przeciwzapalnie, mają pozytywny wpływ na układ krwionośny, wzmacniają serce, wspomagają procesy myślowe i odporność. To owoc zasobny także w witaminy, w tym witaminę C, witaminę E, witaminę A, witaminy z grupy B i witaminę K, które są niezbędne dla dobrej kondycji układu nerwowego, naczyń krwionośnych i skóry. Dostarcza magnezu i, w dużych ilościach, potasu. Jak jeść awokado? Nie tylko w formie guacamole. Awokado można pokroić na kanapkę i jeść w towarzystwie pomidora (także źródła potasu), można je dodawać do sałatek, deserów, a nawet wykorzystywać jako substytut masła. Suszone owoce mogą stanowić uzupełnienie prawidłowo zbilansowanej diety. Mogą zastępować słodycze, ale można je spożywać w niewielkich ilościach. To dlatego, że są skoncentrowanym źródłem cukrów. Pokażmy to na przykładzie. 100 g świeżych moreli dostarcza 10,2 g cukrów, a 100 g moreli suszonych sześć razy więcej. Od czasu do czasu można jednak zjeść garść moreli, traktując je jako przekąskę, można również dodawać je do sałatek, musli czy koktajli. To na pewno sposób, by "doładować się" potasem. W zestawieniu najlepszych źródeł potasu świetnie wypadają też , niegdyś uznawane za przysmak królów, stanowią niezwykle wartościowe źródło potasu. Ale nie tylko ze względu na zawartość potasu warto po nie sięgać. Pistacje są bogate przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się. Pomagają w utrzymaniu zdrowych kości (zalecane są m.in. osobom z osteoporozą), są dobre też dla mięśni. Pomagają regulować poziom cukru we krwi, obniżają stres i koją nerwy. Z badań wynika, że Zawartość luteiny sprawia, że wykazują korzystne działanie na narząd wzroku, a wysoka zawartość błonnika sprawia, że stanowią przekąskę korzystną dla układu pokarmowego. Zawartość potasu wynos Pestki dyni zawierają również stosunkowo dużo białka i błonnika, są cennym źródłem zdrowych tłuszczów, antyoksydantów i witamin, w tym witaminy E, witaminy C i witamin z grupy B. Jedzenie pestek dyni może przyczyniać się do zmniejszenia poziomu "złego" cholesterolu i normalizacji poziomu ciśnienia tętniczego krwi, a także może pozytywnie wpływać na nastrój. Pestki dyni w diecie zapewniają też mocne włosy i paznokcie oraz lepszą odporność. Najlepiej chrupać je bez żadnych dodatków. Warto dodawać je również do sałatek, musli, jogurtów czy wypieków. Gorzka czekolada jest (zawiera średnio 165 mg magnezu w 100 g i przy spożyciu 3-4 kostek czekolady dostarcza osobom dorosłym 7-8 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek), W gorzkiej czekoladzie obecne są również cenne flawonoidy. Badania pokazują, że Należy pamiętać jednak, że czekolada gorzka, jak każda inna czekolada, zawiera cukier, dlatego powinna być spożywana w racjonalnych ilościach. Najmniej cukru ma czekolada o zawartości 90 proc. kakao.

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS