Blogs
Home/food/Ktore ryby warto jesc Naukowcy znaja juz odpowiedz. Jedne sa wyraznie zdrowsze

food

Ktore ryby warto jesc Naukowcy znaja juz odpowiedz. Jedne sa wyraznie zdrowsze

Ryby sa bardzo waznym elementem naszej diety. Czesto jednak nie zdajemy sobie sprawy z...

Które ryby warto jeść? Naukowcy znają już odpowiedź. Jedne są wyraźnie zdrowsze
February 01, 2025 | food

Zespół badawczy z Uniwersytetu Cornella w Stanach Zjednoczonych zaobserwował, że . W artykule opublikowanym 17 stycznia w czasopiśmie "One Earth" podkreślono także, że ryby o niskiej są nie tylko wartościowym źródłem pożywienia, ale także przyczyniają się do ochrony różnorodności biologicznej. Choć badania zespołu skupiały się na Amazonce, ich wyniki mają globalne znaczenie dla ochrony różnorodności biologicznej, zwłaszcza w kontekście spadku populacji dużych gatunków ryb na świecie. Jak zauważył Sebastian Heilpern, główny autor badania, ryby mogą być zdrowym i ekologicznym wyborem żywieniowym. Jednakże, ryzyko zatrucia rtęcią oraz nadmierna eksploatacja zasobów wodnych stanowią poważne wyzwania dla zrównoważonego rybołówstwa. Mówiąc wprost, jeśli będziemy łowić zbyt dużo ryb, to w naszych rzekach i oceanach będzie coraz mniej różnych gatunków ryb. Naukowcy przeprowadzili szczegółową analizę 59 gatunków ryb zamieszkujących Amazonkę, badając ich wartość odżywczą, poziom zanieczyszczenia rtęcią, cenę rynkową oraz liczebność populacji. Na całym świecie większe ryby kumulują w swoich organizmach większe ilości rtęci w miarę upływu czasu, co jest szczególnie widoczne w Amazonii, gdzie intensywne, często nielegalne wydobycie złota prowadzi do znacznego zanieczyszczenia rzek tym toksycznym metalem. Heilpern zwraca uwagę na ogromną różnorodność ryb w Amazonii, szacując ich liczbę na około 2500 gatunków. Choć tylko około 100 z nich jest powszechnie spożywanych, zrozumienie ich roli w ekosystemie i wpływu na ludzi jest kluczowe, zwłaszcza w obliczu zmian klimatu i wzrostu populacji. Długie migracje tych ryb, zwłaszcza w przypadku gatunków słodkowodnych, są często utrudnione przez działalność człowieka. Przypomnijmy, że rtęć to jeden z najbardziej toksycznych pierwiastków. Gdy dostanie się do organizmu, gromadzi się w tkance mózgowej i rdzeniu kręgowym, i może powodować zmiany neurologiczne, kłopoty z pamięcią, drżenie rąk i problemy z widzeniem. To z kolei przekłada się na wyższą zawartość ważnych dla zdrowia mikroelementów, takich jak żelazo i cynk, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Naukowcy zwracają uwagę, że nasze nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na różnorodność biologiczną, jednocześnie ta różnorodność zapewnia nam pożywienie. Poziom rtęci w rybach i skorupiakach zależy od źródeł pożywienia ryb, długości ich życia i pozycji w łańcuchu pokarmowym. Najwięcej rtęci znajduje się w rybach, które znajdują się na końcu łańcucha pokarmowego w morzach i oceanach. Ryby i skorupiaki pochłaniają i akumulują rtęć, a kiedy większe ryby zjadają mniejsze zawierające rtęć, gromadzi się ona w ich organizmie w jeszcze większych ilościach. Do ryb, które zawierają zazwyczaj większe ilości rtęci zaliczamy: Dlatego, że ryby są źródłem m.in. pełnowartościowego białka, dostarczają organizmowi witaminy D, fosforu czy selenu, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3. Spożywanie produktów, które bogate są w kwasy omega-3, jest łączone m.in. z prawidłowym rozwojem i prawidłową pracą układu nerwowego, mniejszym ryzykiem rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów, demencji, a także zwiększeniem odporności. Źródło: Sebastian A. Heilpern i in. Accessible, low-mercury, and nutritious fishes provide win-wins for conservation and public health https://www.cell.com/one-earth/abstract/S2590-3322(24)00630-4?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2590332224006304%3Fshowall%3Dtrue https://phys.org/news/2025-01-smaller-fish-nutrition-environmental-amazon.html https://www.thehealthy.com/food/mercury-in-fish/

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS