food
Ktore ryby warto jesc Naukowcy znaja juz odpowiedz. Jedne sa wyraznie zdrowsze
Ryby sa bardzo waznym elementem naszej diety. Czesto jednak nie zdajemy sobie sprawy z...
Zespół badawczy z Uniwersytetu Cornella w Stanach Zjednoczonych zaobserwował, że . W artykule opublikowanym 17 stycznia w czasopiśmie "One Earth" podkreślono także, że ryby o niskiej są nie tylko wartościowym źródłem pożywienia, ale także przyczyniają się do ochrony różnorodności biologicznej. Choć badania zespołu skupiały się na Amazonce, ich wyniki mają globalne znaczenie dla ochrony różnorodności biologicznej, zwłaszcza w kontekście spadku populacji dużych gatunków ryb na świecie. Jak zauważył Sebastian Heilpern, główny autor badania, ryby mogą być zdrowym i ekologicznym wyborem żywieniowym. Jednakże, ryzyko zatrucia rtęcią oraz nadmierna eksploatacja zasobów wodnych stanowią poważne wyzwania dla zrównoważonego rybołówstwa. Mówiąc wprost, jeśli będziemy łowić zbyt dużo ryb, to w naszych rzekach i oceanach będzie coraz mniej różnych gatunków ryb. Naukowcy przeprowadzili szczegółową analizę 59 gatunków ryb zamieszkujących Amazonkę, badając ich wartość odżywczą, poziom zanieczyszczenia rtęcią, cenę rynkową oraz liczebność populacji. Na całym świecie większe ryby kumulują w swoich organizmach większe ilości rtęci w miarę upływu czasu, co jest szczególnie widoczne w Amazonii, gdzie intensywne, często nielegalne wydobycie złota prowadzi do znacznego zanieczyszczenia rzek tym toksycznym metalem. Heilpern zwraca uwagę na ogromną różnorodność ryb w Amazonii, szacując ich liczbę na około 2500 gatunków. Choć tylko około 100 z nich jest powszechnie spożywanych, zrozumienie ich roli w ekosystemie i wpływu na ludzi jest kluczowe, zwłaszcza w obliczu zmian klimatu i wzrostu populacji. Długie migracje tych ryb, zwłaszcza w przypadku gatunków słodkowodnych, są często utrudnione przez działalność człowieka. Przypomnijmy, że rtęć to jeden z najbardziej toksycznych pierwiastków. Gdy dostanie się do organizmu, gromadzi się w tkance mózgowej i rdzeniu kręgowym, i może powodować zmiany neurologiczne, kłopoty z pamięcią, drżenie rąk i problemy z widzeniem. To z kolei przekłada się na wyższą zawartość ważnych dla zdrowia mikroelementów, takich jak żelazo i cynk, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Naukowcy zwracają uwagę, że nasze nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na różnorodność biologiczną, jednocześnie ta różnorodność zapewnia nam pożywienie. Poziom rtęci w rybach i skorupiakach zależy od źródeł pożywienia ryb, długości ich życia i pozycji w łańcuchu pokarmowym. Najwięcej rtęci znajduje się w rybach, które znajdują się na końcu łańcucha pokarmowego w morzach i oceanach. Ryby i skorupiaki pochłaniają i akumulują rtęć, a kiedy większe ryby zjadają mniejsze zawierające rtęć, gromadzi się ona w ich organizmie w jeszcze większych ilościach. Do ryb, które zawierają zazwyczaj większe ilości rtęci zaliczamy: Dlatego, że ryby są źródłem m.in. pełnowartościowego białka, dostarczają organizmowi witaminy D, fosforu czy selenu, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3. Spożywanie produktów, które bogate są w kwasy omega-3, jest łączone m.in. z prawidłowym rozwojem i prawidłową pracą układu nerwowego, mniejszym ryzykiem rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów, demencji, a także zwiększeniem odporności. Źródło: Sebastian A. Heilpern i in. Accessible, low-mercury, and nutritious fishes provide win-wins for conservation and public health https://www.cell.com/one-earth/abstract/S2590-3322(24)00630-4?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2590332224006304%3Fshowall%3Dtrue https://phys.org/news/2025-01-smaller-fish-nutrition-environmental-amazon.html https://www.thehealthy.com/food/mercury-in-fish/
PREV NEWSPoranna rutyna ktora odzywi i nawodni skore. Takie sa efekty picia wody z cytryna
NEXT NEWSSycace a poza tym dobre dla serca i jelit. Tak wygladao sniadanie mocy naszych dziadkow
Dwie yzki dziennie wspomoga utrate wagi. Naukowcy potwierdzaja
Ich smak doskonale wzbogaca saatki pizze i makarony. Sa zdrowe niskokaloryczne i pozywne a do tego wedug najnowszych badan pomagaja w redukcji masy ciaa. Zaskakujace odkrycie moze zrewolucjonizowac niejedna diete odchudzajaca. O jakich owocach mowa
Te pizze przygotujesz na patelni. Sekret to jeden zaskakujacy skadnik
9 lutego to Swiatowy Dzien Pizzy warto wiec uczcic te okazje fantazyjnym pomysem na najbardziej znane woskie danie. Mozesz ja zrobic na patelni a wyjatkowy skadnik ciasta sprawi ze bedzie lzejsza zdrowsza ale wciaz tak samo pyszna. Koniecznie sprobuj
Mamy i babcie w chorobie i na odpornosc serwoway roso. Dzis zaczyna krolowac inna zupa
Jest wyjatkowym daniem ktore niemal kazdego dnia gosci na stoach w polskich domach. W...
Chorwaci maja swoje paczki. Zdecydowanie roznia sie od naszych
Bedac w Chorwacji nie sposob ich nie dostrzec w sklepach i cukierniach. Choc sa niewielkiego rozmiaru to w srodku maja mnostwo smaku z charakterystyczna orzezwiajaca cytrusowa nuta. Fritule to tradycyjne chorwackie paczki ktore roznia sie od polskich akoci.
Sprobujesz raz i sie zakochasz. Sernik chawowy bije na gowe tradycyjny
Idealnie kremowy wywazony w smaku nie za sodki a jednoczesnie bardzo intensywny. Sernik chawowy to prawdziwy krol wsrod sernikow koniecznie wyprobujcie przepis bo jest banalnie prosty.
Dziaa przeciwstarzeniowo sprzyja zdrowiu jelit i serca. Swietny dla osob 50 plus
Nie tylko pomarancze mandarynki i grejpfruty. Z owocow cytrusowych warto siegac tez po...