food
Czym sie rozni smietana od smietanki Oto kluczowe roznice
Ile jest rodzajow smietany Dlaczego jedne nadaja sie wyacznie do zupy a inne do kawy czy deseru Warto poznac wszystkie wasciwosci popularnego produktu. Dzieki temu w trakcie gotowania unikniemy przykrych niespodzianek.
Natalia Jabłońska Ile jest rodzajów śmietany? Dlaczego jedne nadają się wyłącznie do zupy, a inne do kawy czy deseru? Warto poznać wszystkie właściwości popularnego produktu. Dzięki temu w trakcie gotowania unikniemy przykrych niespodzianek. Śmietana to produkt, który cieszy się w kuchni dużą popularnością. W końcu jest znakomitym dodatkiem do rozmaitych potraw, sosów czy deserów. Śmietany dzielą się na słodkie i kwaśne , a w każdej grupie mamy również rozróżnienie ze względu na zawartość tłuszczu. Najtrwalsze śmietany, mające najdłuższy termin przydatności do spożycia, to UHT. Inne tego typu produkty bez wspomnianego oznaczenia, najlepiej przechowywać w lodówce - maksymalnie przez dwa dni od otwarcia. Chociaż największą popularnością cieszy się śmietana 18 proc., warto znać też zastosowanie innych rodzajów. Oto przydatna ściąga. Śmietana kwaśna: rodzaje i zastosowanie Kwaśna śmietana powstaje wskutek ukwaszenia śmietany płynnej kulturami bakterii kwasu mlekowego. Oto rodzaje śmietany kwaśnej i ich zawartość tłuszczu: Śmietana 9%: kwaśna śmietana o najniższej zawartości tłuszczu. Jest najlepszym wyborem do sałatek, sałat i mizerii oraz do twarożku. Sprawdzi się również jako dodatek do sosów i zup, Śmietana 12% : idealna do dań na zimno takich jak np. chłodniki warzywne i owocowe. Jest też idealnym dodatkiem do śledzi w śmietanie, Śmietana 18% : prawdziwa królowa, jeśli chodzi o popularność. Śmietana 18% jest najczęściej używanym rodzajem. Jest polecana zwłaszcza do gorących sosów i zup. Nadaje pełniejszy smak i lekko zagęszcza potrawę, Śmietana 22% : ma największą zawartość tłuszczów, jeśli chodzi o kwaśne śmietany. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do sosów na ciepło czy dania z mięsa ugotowanego w niewielkiej ilości wody z dodatkiem warzyw. Zobacz również: Najgorsze dodatki do kawy. Taki napój tuczy na potęgę Takie mleko ma szerokie zastosowanie w kuchni, ale czy jest zdrowe? Zwróć uwagę na szczegół Będą kremowe, aksamitne i wyraziste w smaku. Jakiej śmietany użyć do duszenia grzybów? Sezon na młode ziemniaki. Jak je wykorzystać w kuchni? Śmietana słodka: rodzaje i zastosowanie A teraz czas na śmietany słodkie (UHT lub pasteryzowane), które dzielą się na kremówki (gęste) i śmietanki (płynne). Dobrze znoszą wysokie temperatury, można je stosować zarówno do potraw gorących, jak i zimnych. Rodzaje śmietany słodkiej i zawartość tłuszczu: Śmietanka 9% : idealna do koktajli, smoothie i do kawy, Śmietana 12% : sprawdzi się idealnie do gotowania i duszenia oraz zapiekanek, Śmietana 30%: idealna na bitą śmietanę ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Jest idealna do musów i kremów, bo łatwo się ubija. Można ją gotować, Śmietana 36% : śmietana kremówka, która szybko się ubija. Idealna do deserów. Sprawdź: Jak ubić bitą śmietanę? Sprawdzona metoda, tak się nie zwarzy Nie dodawaj do gorącej potrawy. Wcześniej śmietanę musisz "zahartować" Nim dodamy kwaśną śmietaną do gorącej potrawy, musimy wykonać pewien prosty zabieg. Chodzi o "zahartowanie". Nigdy nie wlewamy śmietany od razu do gorącej zupy, nie dodajemy od razu do gorącej potrawy. Najpierw do osobnej miseczki dodajemy łyżek zupy i dodajemy śmietanę. Całość ciągle mieszamy - dopiero tak przygotowaną śmietanę dodajemy do zupy. Po jej dodaniu nie kontynuujemy już gotowania. Jeśli zapomnimy o "zahartowaniu", czeka nas przykra niespodzianka. Kwaśna śmietana ulegnie zważeniu i zamieni się w białe "strzępki" białek. Zobacz też: Aksamitna konsystencja i doskonały, mleczny smak. Tak zrobisz domowe masło
PREV NEWSNajlepsi dostawcy zdrowej energii. Jedz gdy narzekasz na sennosc i zmeczenie
NEXT NEWSCztery dziennie to swietny wybor dla jelit. Wpywaja tez na cisnienie przeciwdziaaja osteoporozie
Leniwe madrzyki i ciastka. Przepisy z twarogiem od Ewy Wachowicz
Moze sie wydawac ze twarog to zwyky pospolity produkt ktory kojarzymy gownie z kanapkami czy pierogami. Jednak choc jest on dosc popularny jego kulinarny potencja jest niemal nieograniczony. W kuchni mozna go wykorzystac w wielu nietypowych a zarazem smacznych odsonach. Twarog bedacy zrodem biaka i wapnia sprawdza sie nie tylko w klasycznych przepisach ale zda egzamin rowniez jako podstawa wielu ciekawych dan ktore zaskocza niejednego smakosza.
Spowalnia proces starzenia i wspiera metabolizm. Ma wiecej witaminy C niz cytrusy
Egzotyczny owoc pochodzacy z regionow Filipin Wietnamu i Kambodzy w Polsce kupimy juz...
Wspiera sluzowke jelit agodzi tez nerwy i bole. Przyprawe zalej i pij jak herbate.
Herbata gozdzikowa to naturalny napoj ktory moze wspierac zdrowie sluzowki jelit...
Wzmocni kosci wesprze ukad nerwowy zastapi mieso. Swietny wybor na kanapke
Jak wiekszosc serow zawiera sporo tuszczu i soli jednak ser prosto z Cypru ma takze...
To bedzie sodki styczen. Cztery wysmienite przepisy na karnawa. Wyprobuj obowiazkowo
Styczen rowna sie karnawa a to oznacza czas spotkan rodzinnych i towarzyskich. Co zaserwowac gosciom w trakcie ich wizyty Wcale nie trzeba szukac wymyslnych przepisow. Oto cztery propozycje na sodko. Oczywiscie na liscie nie mogo zabraknac tradycyjnych serowych oponek. Smacznego
Przypomina tort urzeka nazwa. Marcinek rozkocha w sobie wszystkich
Nie bez powodu wpisane na Liste Produktow Regionalnych. Ciasto hajnowski marcinek to prawdziwy majstersztyk i to nie tylko jesli chodzi o unikalny smak ale takze sposob przyrzadzenia. Okazay niczym tort lekko kwasny ale bardzo kremowy. Kazdy kto choc raz sprobuje marcinka bedzie wraca pamiecia do tego smaku.