Blogs
Home/food/Cztery dziennie to swietny wybor dla jelit. Wpywaja tez na cisnienie przeciwdziaaja osteoporozie

food

Cztery dziennie to swietny wybor dla jelit. Wpywaja tez na cisnienie przeciwdziaaja osteoporozie

Suszone sliwki podobnie jak grzyby znajdziemy w wielu potrawach ktore przygotowujemy...

December 23, 2024 | food

Suszone śliwki to niezwykle wartościowy element zdrowej diety. Dostarczają wielu witamin, w tym witaminy A, witaminy C, witaminy K, a także witamin z grupy B, a poza tym potasu, wapnia, żelaza, magnezu czy fosforu. Są też bardzo dobrym źródłem błonnika i nieocenionym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i zmniejszą ryzyko chorób serca oraz nowotworów. Są jednak - 100 g świeżych śliwek to ok. 45 kcal, natomiast 100 g suszonych owoców to już średnio 260 kcal. Jeśli po śliwki suszone udajesz się do sklepu, powinieneś zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Staraj się wybierać produkty wysokiej jakości, , które bywają używane w procesie suszenia owoców. Na opakowaniu sprawdzaj też informację o zawartości cukru. A czy śliwki suszone będą lepsze od wędzonych? Choć te drugie też mają wiele zalet, w tym specyficzne walory smakowe, to jednak Eksperci przestrzegają, że Suszone śliwki są nie tylko smaczne - mają też dobroczynny wpływ na organizm. Zaopatrzą nas w witaminy i minerały mające znaczenie m.in. Dzięki zawartości błonnika i sorbitolu świetnie sprawdzają się na zaparcia. Za sprawą wysokiej zawartości potasu To dlatego są polecane osobom chorującym na nadciśnienie. Jeśli sięga się po nie regularnie, Podkreśla się również ich pozytywny wpływ na układ nerwowy. Pomagają w regulacji apetytu, wpływając na odczuwaną sytość, stabilizując stężenie cukru we krwi, a także ograniczając wydzielanie greliny - "hormonu głodu". Dzięki tym właściwościom , choć należy pamiętać, że mają sporo kalorii. który, choć nie wszyscy za nim przepadają, pomoże usprawnić trawienie po obfitej kolacji. Suszone śliwki w towarzystwie cynamonu i miodu to znakomite połączenie, które sprawdza się też w pierogach. Smak świątecznych dań, już tych mięsnych, wzbogaci również sos z tych owoców. A u kogo na stole w pierwszy lub drugi dzień świąt nie króluje schab ze śliwką, niech podniesie rękę. Suszone śliwki nadają też wyjątkowego smaku świątecznemu bigosowi, który przyrządzany jest z reguły na tłustym mięsie, z dużą ilością kapusty, dodatkiem czerwonego wina i grzybów. Również kapusta na wigilijnym stole, oprócz grzybów, często zawiera śliwki. Ale suszone śliwki można wykorzystać również zupełnie inaczej. Można z nich przygotować m.in. sok, a także esencjonalne konfitury, które mogą stanowić dodatek do ciast, np. piernika. Poza tym śliwki suszone to też zdrowa przekąska, w sam raz na "mały głód".

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS