food
Cztery dziennie to swietny wybor dla jelit. Wpywaja tez na cisnienie przeciwdziaaja osteoporozie
Suszone sliwki podobnie jak grzyby znajdziemy w wielu potrawach ktore przygotowujemy...
Suszone śliwki to niezwykle wartościowy element zdrowej diety. Dostarczają wielu witamin, w tym witaminy A, witaminy C, witaminy K, a także witamin z grupy B, a poza tym potasu, wapnia, żelaza, magnezu czy fosforu. Są też bardzo dobrym źródłem błonnika i nieocenionym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i zmniejszą ryzyko chorób serca oraz nowotworów. Są jednak - 100 g świeżych śliwek to ok. 45 kcal, natomiast 100 g suszonych owoców to już średnio 260 kcal. Jeśli po śliwki suszone udajesz się do sklepu, powinieneś zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Staraj się wybierać produkty wysokiej jakości, , które bywają używane w procesie suszenia owoców. Na opakowaniu sprawdzaj też informację o zawartości cukru. A czy śliwki suszone będą lepsze od wędzonych? Choć te drugie też mają wiele zalet, w tym specyficzne walory smakowe, to jednak Eksperci przestrzegają, że Suszone śliwki są nie tylko smaczne - mają też dobroczynny wpływ na organizm. Zaopatrzą nas w witaminy i minerały mające znaczenie m.in. Dzięki zawartości błonnika i sorbitolu świetnie sprawdzają się na zaparcia. Za sprawą wysokiej zawartości potasu To dlatego są polecane osobom chorującym na nadciśnienie. Jeśli sięga się po nie regularnie, Podkreśla się również ich pozytywny wpływ na układ nerwowy. Pomagają w regulacji apetytu, wpływając na odczuwaną sytość, stabilizując stężenie cukru we krwi, a także ograniczając wydzielanie greliny - "hormonu głodu". Dzięki tym właściwościom , choć należy pamiętać, że mają sporo kalorii. który, choć nie wszyscy za nim przepadają, pomoże usprawnić trawienie po obfitej kolacji. Suszone śliwki w towarzystwie cynamonu i miodu to znakomite połączenie, które sprawdza się też w pierogach. Smak świątecznych dań, już tych mięsnych, wzbogaci również sos z tych owoców. A u kogo na stole w pierwszy lub drugi dzień świąt nie króluje schab ze śliwką, niech podniesie rękę. Suszone śliwki nadają też wyjątkowego smaku świątecznemu bigosowi, który przyrządzany jest z reguły na tłustym mięsie, z dużą ilością kapusty, dodatkiem czerwonego wina i grzybów. Również kapusta na wigilijnym stole, oprócz grzybów, często zawiera śliwki. Ale suszone śliwki można wykorzystać również zupełnie inaczej. Można z nich przygotować m.in. sok, a także esencjonalne konfitury, które mogą stanowić dodatek do ciast, np. piernika. Poza tym śliwki suszone to też zdrowa przekąska, w sam raz na "mały głód".
PREV NEWSCzym sie rozni smietana od smietanki Oto kluczowe roznice
NEXT NEWSPodczas wigilii jedz bez obaw. Najzdrowsze co znajduje sie na stole
Pyszny kremowy sernik na kruchym ciescie. Przepis na Harataniec
Ciasto zachwyca za kazdym razem tak samo. Trudno sie dziwic kremowy sernik na kruchym ciescie nie dosc ze pieknie prezentuje sie na talerzyku to jeszcze wybornie smakuje. Oto przepis na Harataniec. Z pewnoscia zachwyci gosci.
Sposob na uzupenienie wapnia i zelaza. Opozni tez starzenie i pomoze schudnac
Szarat wyniosy zwany inaczej amarantusem by uprawiany na nasiona juz 4 tysiace lat...
Zmagasz sie z wysokim poziomem cukru Naukowcy To superwarzywo ktore zbija glikemie
Najnowsze badania dowodza ze popularne warzywo czesto stosowane w kuchni moze stac...
Rumunskie paczki sa wyjatkowe. To nie tylko swietny smak ale i ciekawa konstrukcja na talerzu
W zaleznosci od kraju paczki moga sie roznic nie tylko ksztatem ale i uzytymi skadnikami rodzajem nadzienia czy wierzchnia posypka. Ciekawa alternatywa dla klasycznych polskich paczkow sa akocie z Rumunii ktore nazywaja sie papanasi. Z czego przygotowuje sie takie paczki jak wygladaja i czy mozna zrobic je w domu
Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami. Szybki sposob na pyszny obiad
Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami zaskoczy naszych domownikow Ten obiad jest naprawde pyszny i oferuje wspaniae doznania Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami to uniwersalne danie ktore cieszy sie ogromna popularnoscia.
Przepis na nalesniki z 1860 roku. Wychodza puszyste i doskonae w smaku
Kuchnia XIX-wiecznej Polski obfituje w wyjatkowe przepisy ktore do dzis zachwycaja smakiem i pomysowoscia. Jednym z nich jest receptura na nalesniki autorstwa Lucyny Cwierczakiewiczowej pochodzaca z jej kultowej ksiazki "365 obiadow" wydanej w 1860 roku. Ten wyjatkowy przepis rozni sie od wspoczesnych wersji jednym kluczowym skadnikiem ktory wpywa nie tylko na ich delikatnosc ale i tez smak.