Home/business/Walka z marnowaniem zywnosci nabiera tempa. Rzad szykuje zmiany

business

Walka z marnowaniem zywnosci nabiera tempa. Rzad szykuje zmiany

Pieciokrotny wzrost opat za marnowana przez sklepy zywnosc - z 10 gr do 50 gr za kilogram - to jedno z zaozen projektu nowelizacji ustawy o przeciwdziaaniu marnowaniu zywnosci. Jej autorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt podnosi tez kary za unikanie opat i zobowiazuje placowki handlujace zywnoscia do zawierania umow z organizacjami pozarzadowymi.

September 23, 2024 | business

Celem nowelizacji ma być ograniczenie marnowania żywności i zachęcenie do przekazywania przez sprzedawców jej nadwyżek do organizacji pozarządowych. Obecnie żywność, której data ważności do spożycia została przekroczona, jest traktowana jako odpad, a opłata dla sklepu za wyrzucenie jej wynosi 100 zł za tonę (10 groszy za kilogram). Będzie można odliczyć od niej 20 proc. na transport i przeprowadzone kampanie. Sklepy bowiem W przypadku uchylania się od tego obowiązku, grożą im kary wynoszące 5 tys. zł. Projekt podnosi też kary za niewniesienie opłaty za marnowaną żywność, wniesienie w niepełnej wysokości lub niezapłacenie jej w terminie. Obecnie sklepy muszą płacić od 500 zł do 10 tys. zł. Zgodnie z obowiązującymi od 2019 r. przepisami ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, sklepy powyżej 250 metrów kwadratowych powierzchni, których połowa przychodów pochodzi ze sprzedaży żywności, mają obowiązek zawierać z organizacjami pozarządowymi umowy na nieodpłatne przekazanie niesprzedanych produktów. Obowiązek umów ma objąć jednostki handlu, a także pojedyncze sklepy. Przewidywane zmiany zakładają też doprecyzowanie przepisów w sprawie obowiązku podpisania umów między sklepami a organizacjami pozarządowymi. Dzięki nim, organizacje zajmą się redystrybucją żywności potrzebującym. Do tej pory termin zawierania umów był dowolny. Dokument ma też doprecyzować definicję marnowania żywności. Zgodnie z przedstawionym w nim założeniem, Wskazano też, że są nim "nie tylko zabiegi, na skutek których żywność jest marnowana, ale także zaniechania, które doprowadziły do jej przeterminowania” - czytamy w dokumencie. W Polsce, rocznie, marnuje się około 5 milionów ton żywności. " - informuje Ministerstwo Rolnictwa. Dodaje, że każdy Polak co roku wyrzuca średnio 250 kg produktów do jedzenia. Są one warte średnio 3,5 tys. zł.

SOURCE : interiabiznes
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS